Gamle tekster

John Calvin

At finde fejl

Døm ikke, for at i ikke skal blive dømt. Matt 7.1
Foreslået læsning: Jakob 4.1-12

"Døm ikke" er ikke et absolut forbud imod at kritisere. Men, Jesu ord her er beregnet til at kurere en sygdom som er naturlig for os alle.

Vi har alle tendensen at smigre os selv alt imens vi forlanger streng censur på andre. Denne last giver os en kær og underlig nydelse, for næsten ingen der eksistere som ikke føler sig tilbøjelig med den lyst til at spørge om andre folks fejl. Men vi indrømmer alligevel at det er et onde der ikke er til at holde ud, at overse ens egne fejl mens man kritisere andres.

Hedningene i henfarne tider citerede ordsprog for at fordømme en så uoverensstemmelse, for tendensen at undskylde sig selv mens at dømme andre har eksisteret til alle tider, så vel som i dag. Hvad mere er, at dømme inkludere ofte en anden, værre synd, for de fleste mennesker der fordømmer andre, de tænker de har mere frihed selv til at synde.

Jesus advarer imod den fordærvede ivrighed efter at bide igen, censur, og sladre andre når Han siger, døm ikke. Han siger ikke at de troende skal være blinde overfor andres fejl, og lade som ingenting, men kun at de skulle afholde sig fra utilbørlige ivrighed til at dømme. Hvis folk henfalder til det, så vil hver som ønsker at dømme andre gå langt udover de grænser givet af Kristus.

At dømme må også være en indflydelse af fejlagtig nysgerrighed om andres gerninger. Denne sygdom inkludere uretfærdigheden af at forstørre hvilkensomhelst triviel fejl andre har gjort, som om det var en meget afskyelig kriminalitet. I tillæg til dette, det inkludere den uforskammede formodning af at se hånligt på hver af andres gerninger, at give ufordelagtig dom over det, selv når det kunne blive set på i et godt lys.

FOR EFTERTANKE: Dette ofte citerede vers er ofte citeret for at afsløre synd, modsat til Kristi oprindelige intention. De af os som er glade for at citere det glemmer at vi, også, vil blive dømt af Kristus selv. Gør den kommende domme dag dig ydmyg og tøjler din hast til at dømme andre? Den næste gang du skal til at kritisere en eller anden, så stop dig selv og spørg om du kunne og skulle udtrykke den misbilligelse på en kærlig måde direkte til den person (se Matt 18.15-17).

Hvordan er Jesu opmuntring til ikke at dømme en kur for den almindelige fejlfinding som fjendtliggører folk fra andre? Hvilke skridt kan du tage for at udrydde det at kritisere andre fra dine tanker og tale?

Calvin, J., & Beeke, J. R. (2008). 365 Days with Calvin (p. 21). Leominster; Grand Rapids, MI: Day One Publications; Reformation Heritage Books.
365 days with calvin - køb bogen her

Denne hjemmeside © Alpha og Omega Ministries 2019 - design: O Madsen Media