Gamle tekster

John Calvin

Helligt arbejde

Derpå tog Gud Herren Adam og satte ham i Edens Have til at dyrke og vogte den. 1 Mosebog 2.15
Videre læsning: Matt 25.14-30

Moses siger nu, at jorden var givet til mennesket med den betingelse, at han skulle kultivere den. Det følger, da, at mennesket var skabt til at hengive sig selv til arbejdet og ikke at ligge ned i dovenskab. Arbejde, sandelig, var skabt som behageligt og fuld af fryd, helt igennem fritaget fra problemer og træthed. Siden Gud bestemte, at mennesket skulle kultivere jorden, så fordømte Han også ugidelig hvile. Intet er mere modsat til den naturens orden end at bruge et liv med at spise, drikke, og sove, mens man ikke har noget arbejde at gøre. Moses siger Adam var givet haven i varetægt. Dette viser os at vi ejer de ting som Gud har givet til os, på den betingelse, at vi vil være tilfreds med en beskeden og moderat brug af dem, og at vi også tager os af hvad der er til overs.

Lad den der ejer en mark deltage i dens årlige frugter, at han ikke lader jorden lide og blive skadet ved hans forsømmelighed. Lad dem arbejde til frembringelse af velstand, enten som han modtog det eller endda bedre, kultiveret. Lad ham så få føde af dens frugter, at han ikke ved at ødsle det væk ved luksus, eller tillader det at blive spoleret eller ved forsømmelse. Men også, så at økonomien og ihærdigheden med disse gode ting som Gud har givet os at nyde, må blomstre iblandt os, lad hver af os se på sig selv som en Guds husholder i alle ting som vi ejer. Da vil han ikke opføre sig amoralsk eller korrupt ved at misbruge de ting som Gud kræver at blive bevaret.

TIL EFTERTANKE: Hårdt arbejde er en gave fra Gud, ikke en syndens forbandelse, lad os fryde os i arbejde som bliver gjort godt. Ihærdig og samvittighedsfuldt arbejde bringer ære til vor Skaber, og vi opfylder derved et vigtigt aspekt af Hans vilje for menneskeheden. Arbejder du "som for Gud" eller "for menensker"?

Calvin, J., & Beeke, J. R. (2008). 365 Days with Calvin (p. 21). Leominster; Grand Rapids, MI: Day One Publications; Reformation Heritage Books.
365 days with calvin - køb bogen her

Denne hjemmeside © Alpha og Omega Ministries 2019 - design: O Madsen Media